خواص دانه ارزن برای کبوتر

ارزن ،ارزن چیست،ارزن چیست ویکی پدیا،ارزن چیست،زهی ارزن چیست،خاصیت ارزن چیست،ارزن انگشتی چیست،دانه ارزن چیست،گیاه ارزن چیست،خواص ارزن چیست،معنی ارزن چیست

ارزن

به گزارش سایت جسارت ارزنها گروه کوچکی از گونه‌های دانه‌دار غلات کامل هستند که در نواحی خشک به ویژه در آسیا و آفریقا به خوبی رشد می‌کنند. ارزنها یک دانه باستانی محسوب می‌شوند که از 10000 سال پیش در آسیای شرقی کشت می‌شده اند. انواع مختلفی دارد که انواع مرواریدی و انگشتی از معروف‌ترین آن‌ها می‌باشند. اگرچه ارزنها اغلب به عنوان غذای پرندگان محسوب می‌شود، ولی فقط مخصوص آن‌ها نیست و به عنوان یکی از غلات خوشمزه جهت تهیه انواع متنوعی از غذاها در بسیاری از کشورها به ویژه چین، آفریقا و هند کاربرد دارد. ارزنها در طول سال موجود هستند و از نظر اندازه کوچک بوده و شکل گردی دارد که به رنگ‌های سفید، زرد کم رنگ، قهوه‌ای، خاکستری یا بنفش دیده می‌شود. ارزنها از نظر طعم، شیرینی ملایمی داشته و حاوی هزاران ماده مغذی مفید است و بیش از یک سوم جمعیت جهان از آن تغذیه می‌کنند.در این مطلب از سایت جسارت می خواهیم در مورد ارزنها صحبت کنیم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما عزیزان را جلب کند.

ارزن چیست

این دانه غله ای دارای دانه‌های کروی شکل است. این دانه می‌تواند به رنگ‌های زرد، سفید یا قهوه‌ای باشد. جوانه این دانه مانند ذرت نسبت به اندازه دانه غله بزرگ است. این دانه شبیه به گاورس است و به عنوان غذای پرندگان استفاده می‌شود. در برخی از نقاط جهان آن را مانند برنج می‌پزند. به خاطر نوع ماتریکس پروتئین نشاسته این دانه تحت نور می‌تواند کدر، شفاف و نیمه شفاف باشد. این دانه حاوی آهن است.

تفاوت ارزن و گاورس

با اینکه این دانه و گاورس بسیار به هم شباهت دارند ولی از نظر ترکیبات غذایی یکسان نیستند و نوع نشاسته آن ها با هم فرق دارد. مثلا نسبت نشاسته در گاورس بیش از این دانه می باشد و نسبت سلولوز در ارزن بیش از گاورس است یا روغن دانه های گاورس سبک تر از روغن دانه های ارزن است و مواد معدنی ارزن بیش از مواد معدنی گاورس است.

ارزش غذایی ارزن

مواد مغذی این دانه شامل 15 درصد پروتئین، مقادیر بالای فیبر، ویتامین‌های B کمپلکس (نیاسین، فولاسین و ریبوفلاوین)، مواد معدنی آهن، منیزیم، فسفر، منگنز، پتاسیم، کلسیم و روی، آمینواسیدهای ضروری متیونین، لسیتین و ویتامین A و غنی از فیتوکمیکال‌هایی مثل اسید فیتیک می‌باشد. این دانه حداقل آلرژی‌زایی و بیشترین هضم را دارا است. این دانه یک ماده بدون گلوتن است که می‌توان آن را برای بیماران سلیاکی مورد استفاده قرار داد. همچنین این دانه به عنوان یک منبع پرانرژی و حاوی مواد مغذی بالا برای ورزشکاران و بچه‌ها محسوب می‌شود و در صورت ترکیب با حبوبات منبع عالی پروتئین می‌باشد که مخصوصاً برای افراد دارای رژیم گیاه‌خواری ایده‌آل است. در طب سنتی بیان شده که این دانه از نظر طبیعت، حرارتی خنک‌کننده دارد و دارای ویژگی‌های ضد افسردگی و بی‌خوابی، آرامش‌بخشی، ضد قارچ، دافع بلغم، چربی خون و اخلاط سینه می‌باشد، قابض بوده و آرد آن درمان کننده اسهال صفراوی است و همچنین موجب تنظیم حرارت بدن می‌گردد. سوپ ارزن در استفراغ و سوءهاضمه مفید است و همچنین استفاده منظم از سوپ آن برای ویار و تهوع بامدادی می‌تواند موثر باشد.

ارزن و سم زدایی از بدن

آنتی اکسیدان‌های بسیاری در این دانه وجود دارند که علاوه بر تاثیر مفیدشان در خنثی کردن رادیکال‌های آزاد (که می‌توانند باعث سرطان شوند) می‌توانند سموم دیگر را نیز از بدن دفع کنند، مانند سمومی که در کلیه و کبد شما هستند. کورستین، کورکومین و اسید الاژیک و دیگر ترکیبات مفید می‌توانند از طریق افزایش دفع مناسب و بی اثر کردن فعالیت آنزیمی در آن اندامها، بدن شما را از هرگونه عوامل خارجی و سموم پاکسازی کنند.

خواص ارزن برای بیماری های قلبی و دیابت و سرطان

اگرچه انواع جو به عنوان محافظت کننده قلب شناخته شده است، ولی این دانه یکی از غلاتی است که دارای همان ویژگی‌ها می‌باشد، غلات کامل منابع اصلی فیبر هستند و بر طبق شواهد افرادی که بالاترین دریافت فیبر رژیمی را داشته‌اند در مقایسه با افراد مصرف کننده حداقل فیبر، 29 درصد ریسک پایین CVD را داشتند، ولی این اثرات مفید فقط مربوط به فیبر نیست، بلکه غلات کامل از نظر مواد معدنی، آنتی‌اکسیدان‌ها، لیگنان‌ها و دیگر فیتونوترینت‌ها نیز غنی هستند.همان‌طوری که ذکر شد این دانه از منابع غنی منیزیم می‌باشد و یک فنجان ارزن پخته، 19 درصد منیزیم مورد نیاز روزانه بدن را تأمین می‌کند. مطالعات نشان داده‌اند که منیزیم باعث کاهش فشارخون گشته و حملات قلبی را مخصوصاً در افرادی که مبتلا به آترواسکلروزیس هستند کاهش می‌دهد. همچنین منیزیم باعث کاهش شدت تنگی نفس و تکرر حملات میگرنی می‌گردد. ترکیباتی همچون اسیدهای چرب غیراشباع (PUFA)، الیگوساکاریدها، استرول‌های گیاهی و استانول‌ها و ویتامین B3 موجود در این دانه باعث کاهش کلسترول می‌شوند. غلات کامل همچنین منابع مهم رژیمی آنتی‌اکسیدان‌های محلول در آب، محلول در چربی و غیرمحلول هستند، آنتی‌اکسیدان‌های غلات شامل ویتامین A، سلنیوم، اسیدهای فنولیک و اسیدفیتیک هستند، البته ظرفیت آنتی‌اکسیدانی غلات تصفیه نشده به مراتب بیشتر از انواع تصفیه شده می‌باشد. مطالعات انسانی بیان می‌کنند که آنتی‌اکسیدان‌ها در غالب غذای کامل مۆثرتر از حالت مکمل در پیشگیری از بیماری‌های قلبی می‌باشند. یک نوع از فیتونوترینت‌های اصلی این دانه، لیگنان می‌باشد که در روده انسان به انترولاکتون و انترودیول تبدیل می‌شود. بر اساس مطالعات انجام گرفته، سطح خونی انترولاکتون رابطه معکوس با مرگ ناشی از CVD و سایر علل مرگ و میر دارد و در پیشگیری از سرطان پستان و سرطان‌های وابسته به هورمون نیز نقش انترولاکتون دیده شده است. در بسیاری از افراد ریسک CVD، دیابت و چاقی با مقاومت انسولینی در ارتباط است که بر طبق مطالعات اپیدمیولوژیکی دریافت بالای غلات کامل باعث افزایش حساسیت انسولینی می‌گردد. مکانیسم‌های پیشنهادی به شاخص گلیسمیک پایین‌تر، محتوای بالای فیبر، منیزیم و ویتامین A در غلات کامل نسبت داده شده است. مصرف منظم غلات کامل ریسک ابتلا به دیابت ملیتوس نوع 2 را کاهش می‌دهد. نتایج یک مطالعه 8 ساله شامل 41186 شرکت کننده از زنان سیاه پوست نشان داد که رابطه معکوسی بین دریافت منابع غذایی غنی از منیزیم و کلسیم با دیابت ملیتوس نوع 2 وجود دارد و ریسک ابتلا به بیماری تا 31 درصد کاهش می‌یابد، فیتوکمیکال‌های موجود در این دانه باعث کند شدن پروسه هضم گشته و سطح قند خون را در دیابت کنترل می‌کنند. از آنجا که مصرف روزانه لبنیات کم چرب نیز می‌تواند ریسک ابتلا به دیابت ملیتوس را 13 درصد کاهش دهد، بنابراین یک صبحانه حاوی یک کاسه شیر گرم با این دانه بوداده یا پرک شده می‌تواند بسیار مفید تلقی گردد.

خواص ارزن برای دستگاه تنفسی

تحقیقات، به روشنی نشان داده‌اند که این دانه می‌تواند بطور قابل توجهی کیفیت زندگی افرادی که از کودکی مبتلا به آسم بوده‌اند را بهبود ببخشد و همچنین در وهله‌ی اول می‌تواند، از گسترش آن جلوگیری کند. اگرچه برخی از شواهد بحث برانگیز است اما نشان می‌دهد که میزان خس خس سینه و حملات آسم در کودکانی که مقدار زیادی غلات مانند ارزن مصرف می‌کردند، بطور قابل توجهی کمتر شده است (بیش از ۱۵درصد). همچنین گندم دارای یک ماده‌ی حساسیت زای متداول است که با آسم و خس خس در ارتباط است ولی ارزن چنین ترکیباتی ندارد و چنین تاثیر بدی نمی‌گذارد. توجه: با توجه به استرس‌های امروزی در بدن ما (بویژه در سیستم غددی) برای اینکه هضم، بدرستی انجام شود به فعالیت بیشتری نیاز است و فرایند هضم ارزن هم ممکن است سنگین باشد. بنابراین، قبل از اینکه رژیم غذایی‌تان را به رژیم غذایی سرشار از ارزن تغییر دهید، درباره‌ی سلامت تیروئید و سایر غددتان با پزشک خود مشورت کنید.

خواص درمانی ارزن

مطالعات زیادی جنبه‌های مختلف غلات کامل مثل این دانه را در ارتباط با بیماری‌ها بررسی کرده‌اند که در اینجا با توجه به نتایج آن‌ها به بیماری قلبی– عروقی (CVD) بیش از 40 سال است که مطرح شده است، به علاوه دریافت غلات کامل مانند این دانه با کاهش ریسک ابتلا به دیابت، پرفشاری خون و انواع سرطان‌ها نیز ارتباط دارد.

خواص ارزن در طب سنتی

این دانه طبعی سرد و خشک دارد . به دلیل مواد معدنی موجود در این گیاه یک تصفیه کننده ی مناسب برای خون است. همچنین خوردن این دانه آرد کرده برای کسانی که از بالا بودن فشار خون رنج می برند پیشنهاد می شود. از دیگر خواص این گیاه تنظیم کننده بودن آن است. ارزن حرارت بدن را تنظیم می کند. – نرم کننده اخلاط ریه می‎باشد. – درمان کننده اسهال صفرای است. – ضدبلغم می‎باشد. – ضدافسردگی است. – ضد دل‎درد است. – برای مرض قند کمی ارزن تف داده آردنموده صبح به صبح یک قاشق چایخوری میل شود. – ضدچربی خون است. – ضدسرطان می‎باشد. – ادرارآور است. – تب‎بر است (5 گرم در 200 سی‎سی ‎آب جوشانده صاف نموده میل شود). – برای کسانی که تصلب شرائین دارند خوب نیست. – کسانی که نقرس دارند از خوردن آن خودداری کنند. – کسانی که سنگ مثانه یا گرفتگی مثانه دارند از خوردن آن خودداری کنند. – برای کسانی که مبتلا به سوزاک شده‎اند می‎توانند از ارزن استفاده کنند بدین صورت که ارزن را کمی حرارت داده سپس آسیاب نموده یک قاشق چایخوری با یک لیوان عرق خارخسک میل کنند. – ارزن به خاطر وجود کولین ضدریزش مو می‎باشد. – چربی زیادی خون را می‎کاهد. – برای درمان خونریزی قاعدگی خانم‎ها با آرد ارزن حلوا پخته و میل شود. – برای التیام زخم‎ها یک قاشق مرباخوری ارزن را با یک لیوان آب جوشانده میل شود. – در مصرف این دانه باید احتیاط را در نظر گرفت چون دارای یک گلوکزید سمی و آلکالوئید روغنی می‎باشد البته بعضی از آلکالوئیدها سمی می‎باشند.

خواص ارزن برای سنگ‌های صفراوی

مطالعه ای نشان داد که مصرف فیبر (محلول و نامحلول) ریسک پیشرفت سنگ‌های صفراوی را 13 درصد کاهش می‌دهد، البته مصرف فیبر نامحلول حفاظت بیشتری بر علیه سنگ‌های صفراوی نشان داد. به این ترتیب که 5 گرم افزایش دریافت در فیبر نامحلول تا 10 درصد ریسک تشکیل سنگ را کاهش می‌دهد. مصرف غذاهای حاوی فیبر نامحلول مثل ارزن زمان عبور از روده را افزایش و ترشح اسیدهای صفراوی را کاهش می‌دهد (البته مقادیر خیلی زیاد باعث تشکیل سنگ‌های صفراوی می‌شود).

پیشگیری از سرطان پستان و آسم با مصرف ارزن

رژیم غنی از فیبر غلات کامل (این دانه) و میوه در زنانی که بیشتر از 30 گرم در روز فیبر مصرف می‌کردند، در مقایسه با زنانی که کمتر از 20 گرم مصرف می‌کردند به طور معنی‌داری از سرطان پستان (25 درصد) پیشگیری نمود که احتمالاً به دلیل مهار بازجذب و سنتز استروژن و مهار تکثیر بافت پستانی بوده است. همچنین دریافت پایین غلات کامل با بروز بالای آسم در بچه‌ها ارتباط دارد (7/16 درصد) و از آنجا که در افراد مبتلا به آسم احتمالاً باید از گندم به خاطر آلرژی پرهیز شود، بنابراین ارزن به عنوان یکی از غلات کامل ایده‌آل برای این افراد محسوب می‌شود.

علت و علائم “سرطان سینه” در مردان و زنان

ارزن منبع غنی آهن و کلسیم

این دانه از نظر کلسیم غنی بوده و به تحکیم استخوان‌ها کمک کرده و ریسک استئوپروزیس را کاهش می‌دهد. همچنین به خاطر آهن موجود در ارزن در افراد دچار آنمی می‌تواند مفید واقع شود. با توجه به ویژگی‌های بارز غلات کامل به ویژه ارزن حداقل دریافت 3 سروینگ غلات کامل روزانه توصیه شده است.

مضرات ارزن

از سقط جنین و گرفتگی و احتقان مثانه اشاره کرد. پزشکان سنتی عقیده داشتند که زیاده روی در خوردن ارزن تولید سنگ مثانه می کند

بیشتر بخوانید : گندمجوشاهدانهماشعدس